wtorek, 31 lipca 2012

Kwaśnica góralska

Ponieważ  jestem rodowitą góralką , pierwszą  potrawą  zamieszczoną na  blogu jest  wyśmienita  kwaśnica  góralska






  •  składniki  na 4 porcje

0,5 kapusty kiszonej

0,5 kg żeberek wieprzowych

1 duża marchew

1 korzeń pietruszki

1 seler

1 cebule (opiekaną)

1 ząbek czosnku

około 0,5 kg ziemniaków

odrobina  kminku

3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

sól , pieprz do smaku


  • przepis

Żeberka zalewamy wodą (ok 2l), dodajemy   marchewkę i pietruszkę, seler, cebulę , czosnek , ziele angielskie liść laurowy i kminek, gotujemy wywar. Po ok 30 minutach dodajemy kapustę kiszoną z sokiem i gotujemy do miękkości   kapusty. Ziemniaki gotujemy osobno , układamy na talerzach, zalewamy je zupą, do której wkładamy po porcji żeberek.


  • warianty

do zupy można  dodać pokrojony wędzony  boczek   podsmażoną cebulką a  także suszone  grzyby
   





1 komentarz:

  1. Najlepsza kwaśnica jest na wędzonych żeberkach lub golonce.Gotuje wszystko razem,pare grzybków suszonych, mięso az sie rozpada,do tego ziemniaczki,a jak zostanie na drugi dzień przecedzam i robie barszcz zabielany z ziemniakami,pychota.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń