poniedziałek, 24 września 2012

Jabłecznik bez jajek


Gdy  spędzam popołudnie ze  znajomymi  przy kawie , to staram się by na stole nie zabrakło czegoś słodkiego. Nie musi to być  specjalnie trudna i wyszukana potrawa .Ma przede wszystkim smakować moim gościom.



  • składniki na 4 porcje

szklanka mąki

szklanka cukru

szklanka kaszy manny

1 kg jabłek

łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 kostki margaryny

cukier puder do posypania

tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

  • przepis

Mąkę, cukier ,  kaszę mannę i proszek  do pieczenia  łączy razem a następnie  dzielimy na trzy równe części. Jabłka ścieramy na tarce i dzielimy na  dwie części.
Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na dno tortownicy wysypujemy pierwszą warstwę sypkich produktów , na nia rozkładamy pokrojoną w cienkie plasterki 1/3 części  margaryny, a na to warstwę jabłek.
Na jabłka wysypujemy drugą część sypkich produktów a na to kładziemy drugą warstwę jabłek  i kolejną trzecią warstwę sypkich produktów. Na wierzch ciasta2/3 margaryny pokrojonej w cienkie plastry.
Ciasto pieczemy około 50 min w temp 180 stopni .Upieczone ciasto  posypujemy cukrem pudrem.





3 komentarze:

  1. Ale ładny wyszedł :) NA pewno smakuje wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ puszysty ;) aż chciałoby się ukroić i zajrzeć do środka ;)

    OdpowiedzUsuń