niedziela, 16 września 2012

Omlet z konfiturą wiśniową


Dzisiaj na  śniadanko dla  moich  pociech,  przygotowałam  puszysty omlet z konfiturą wiśniową .
Takie słodkości to znakomita propozycja śniadania lub przekąski dla dzieci, chociaż i  my dorośli chętnie skosztujemy takich pyszności.




  • składniki na 4  porcje

mały słoiczek konfitur wiśniowych

4 jajka

4 łyżki mąki

4 łyżeczki masła do smażenia ( na każdego omleta jedna łyżeczka)

3 łyżki  cukru

szczypta soli

  • przepis

Białka z solą ubijamy na sztywną  pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel i mieszamy delikatnie z mąką oraz pianą z białek . Ciasto wlewamy na rozgrzane na patelni masło i smażymy aż się zarumieni z obu stron . Przekładamy omlet  na  talerz , nakładamy  konfiturę , omlet składamy na pół.

  • warianty
zamiast konfitury omlet można podawać z dżemem lub marmoladą





1 komentarz:

  1. Prosto, a jak smacznie. Omlet i konfitura to o poranku jedno z lepszych rozwiązań.

    OdpowiedzUsuń