sobota, 22 września 2012

Zupa ogórkowa z ryżem


Czasami nachodzi nas ochota na kwaśną potrawę, zupa ogórkowa jest najlepszym pomysłem na taką zachciankę. Aromatyczna i smaczna ze świeżo startych ogórków kiszonych domowej roboty. Polecam wszystkim.



  • składniki na 6 porcji

 6 skrzydełek z kurczaka

 4 spore ogórki kiszone

2 marchewki

pietruszka

2 ząbki czosnku

seler

por

cebula

ziele angielskie

liść laurowy

2 torebki ryżu

pół szklanki śmietany 18%

koperek

sól i pieprz


  •  przepis

Skrzydełka dokładnie myjemy wkładamy do garnka z 2 litrami wody, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków, gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec podprawiamy zupę śmietaną.
Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu z posiekanym koperkiem.





2 komentarze:

  1. Uwielbiam ,dodaję jeszcze 2-3 ziemniaki krojone w kostkę :)

    OdpowiedzUsuń