sobota, 22 września 2012

Zupa ogórkowa z ryżem


Czasami  nachodzi nas  ochota na  kwaśną potrawę , zupa ogórkowa jest  najlepszym pomysłem na taką  zachciankę . Aromatyczna i smaczna ze świeżo startych  ogórków  kiszonych  domowej roboty. Polecam wszystkim .



  • składniki na 4 porcje

 6 skrzydełek z kurczaka

 4 spore ogórki kiszone

2 marchewki

pietruszka

2 ząbki czosnku

seler

por

cebula

ziele angielskie

liść laurowy

2 torebki ryżu

pół szklanki smietany

koperek

sól i pieprz


  •  przepis

Skrzydełka dokładnie myjemy wkładamy do garnka z 2 litrami wody, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, wszystko gotujemy  na małym ogniu . Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem . Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków , gotujemy jeszcze chwilę . Na koniec podprawiamy zupę śmietaną .
Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu z posiekanym koperkiem.





2 komentarze:

  1. Uwielbiam ,dodaję jeszcze 2-3 ziemniaki krojone w kostkę :)

    OdpowiedzUsuń