czwartek, 11 października 2012

Kapuśniak ze słodkiej kapusty


Jesienny kapuśniak ze słodkiej  kapusty, to świetna zupa w sam raz na chłodne i deszczowe dni.
Rozgrzewająca i  aromatyczna zupa sprawi, że od razu zrobi nam się cieplej .



  • składniki na 4 porcje

pół główki średniej kapusty

porcja włoszczyzny ( marchew, pietruszka, por, seler, cebulę i  czosnek )

40 dag wieprzowiny  z kością

mały koncentrat pomidorowy

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz  i sól

natka pietruszki

0,5 kg ziemniaków

  • przepis

Umyte mięso zalewamy w garnku wodą, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut.W tym czasie szatkujemy cienko kapustę,  po czym dodajemy ją do wywaru i gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
W osobnym garnku gotujemy obrane, umyte i pokrojone ziemniaki.
Zupę podajemy z  ziemniakami, posypujemy natką pietruszki.




6 komentarzy:

  1. genialne!!! zawsze robiłam tylko bigos ze słodkiej kapusty, ale żeby zrobić z niej kapuśniak, nigdy nie pomyślałam....

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłem. Pychota a do tego łatwo szybko i smacznie. POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda że nie było dokładnych proporcji podanych.Ale udało się i jest smaczne z góry dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. witam ja dodaje kapke octu ale tylko sobie do miseczki fajna zupka pozdrawiam marzena :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. staram się jak najmniej używać octu ;) a jak coś muszę zakwasić dodaję sok z cytryny:)

      Usuń
  5. Ja gotuję troszkę inaczej bo ziemniaki gotuję z warzywami i gdy są półmiękkie dodaję kapustę. Na koniec podsmażam odrobinę wędzonego boczku lub kiełbasy pokrojonych w grubą kostkę i lekko zeszkliwiam w tym cebulkę. Dodaję do zupy.Do siekania pietruszki dodaję rosnący przy ganku lubczyk.Można lekko zakwasić kwaskiem lub octem winnym.

    OdpowiedzUsuń