niedziela, 4 listopada 2012

Rosół wołowo - wieprzowy z domowymi kluseczkami


Pomieszanie mięsa wołowego i wieprzowego daje nam bardzo ciekawy intensywny smak rosołu. Musiałam wypróbować również taką wersję  i mogę powiedzieć że smakował wybornie.



  • składniki na 4 porcje

0,50 dag mięsa wołowego

1 żeberko wieprzowe

4 marchewki

2 pietruszki

seler 

1 por 

1 cebula

3 liście laurowe

2 ząbki czosnku

kilka ziaren ziela angielskiego 

natka pietruszki

sól i pieprz 

  • składniki  na kluseczki

2 szklanki mąki

3 jajka

odrobina wody

sól

  • przepis na rosół

Mięso wołowe i żeberko opłukujemy, zalewamy zimną wodą (około 2 litry ) i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso zmięknie dodajemy oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, przypieczoną na blasze cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Na 15 minut przed zakończeniem gotowania rosół solimy do smaku. Podajemy na talerzu z domowymi kluseczkami, posypujemy natką pietruszki.

  • przepis na kluseczki

Mąkę przesiewamy na stolnicę, na środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka i dodajemy odrobinę wody, zarabiamy rękami dość twarde ciasto. Ciasto ścieramy na tarce na dużych oczkach, rozkładamy na ściereczce i chwilę podsuszamy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie.






4 komentarze:

  1. Ja nie lubię rosołu, ale ten wygląda tak, że może i nawet bym się przekonała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda z tymi kluseczkami i marchewką ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda ;)) Zwłaszcza na te kluseczki naszła mnie wielka ochota;)

    OdpowiedzUsuń