niedziela, 4 listopada 2012

Rosół wołowo - wieprzowy z domowymi kluseczkami


Pomieszanie  mięsa  wołowego i wieprzowego daje nam inny smak  rosołu , bardzo ciekawy , intensywny  za sprawą dodatku ziela angielskiego i liścia laurowego . Musiałam wypróbować również  taką wersję  i mogę  powiedzieć  że smakował  wybornie .



  • składniki na 4 porcje

0,50 dag mięsa wołowego

1 żeberko wieprzowe

4 marchewki

2 pietruszki

seler 

1 por 

1 cebula

3 liście laurowe

2 ząbki czosnku

kilka ziaren ziela angielskiego 

natka pietruszki

sól i pieprz 

  • składniki  na kluseczki

2 szklanki mąki

3 jajka

odrobina wody

sól

  • przepis na rosół

Mięso wołowe i żeberko opłukujemy , zalewamy zimną wodą (około 2 litry ) i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu . Gdy mięso zmięknie dodajemy oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę , przypieczoną na blasze cebulę, czosnek , liść laurowy i ziele angielskie . Na 15 minut przed zakończeniem gotowania rosół solimy do smaku . Podajemy na talerzu z domowymi kluseczkami, posypujemy natką pietruszki .

  • przepis na kluseczki

Mąkę przesiewamy na stolnicę , na środku robimy wgłębienie , wbijamy jajka  i dodajemy  odrobinę wody,  zarabiamy rękami dość twarde ciasto .Ciasto ścieramy na tarce na dużych oczkach , rozkładamy na ściereczce i chwilę podsuszamy . Następnie gotujemy w osolonej wodzie .



4 komentarze:

  1. Ja nie lubię rosołu, ale ten wygląda tak, że może i nawet bym się przekonała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda z tymi kluseczkami i marchewką ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda ;)) Zwłaszcza na te kluseczki naszła mnie wielka ochota;)

    OdpowiedzUsuń