poniedziałek, 7 stycznia 2013

Barszcz czerwony na wędzonce z ziemniakami


Klasyczny barszcz czerwony na wędzonce, zabielany , może  stanowić  danie obiadowe ponieważ jest dość syty a zarazem prosty i szybki  wykonaniu .





  • składniki na 1,5 litra barszczu

4  buraki czerwone

1 kość wędzona

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

3-5 ziaren ziela angielskiego

sok z połówki cytryny

sól

pół szklanki śmietany

7 ziemniaków

  • przepis

Buraki obieram, ścieramy na tarce z dużymi otworami, zalewamy gorącą wodą około 1 litra, dodajemy wędzoną kość, przekrojoną cebulę, czosnek oraz przyprawy ( ziele angielskie i liść laurowy ). Całość zakwaszamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż buraki będą miękkie .
Zupę zabielamy śmietaną wymieszaną z wywarem, chwilę gotujemy.
Ziemniaki, kroimy i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Barszcz podajemy z ziemniakami .




8 komentarzy:

  1. nie wiedziałam, że barszcz można jeść z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście że można Każdy dobry kucharz o tym wie :-) To jest pyszne!

      Usuń
  2. mmmm Mój ulubiony barszcz z ziemniakami :-) mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest świetny przepis! :-) mniam! Pani King jak można tego nie wiedzieć?Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis świetny :-) Pozdrawiam! Życzę udanego gotowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. smietana kwasna czy slodka?

    OdpowiedzUsuń