czwartek, 17 stycznia 2013

Domowa czekolada


Ta słodka przyjemność jest uwielbiana przez dzieci i dorosłych . Mimo swej dużej kaloryczności i tak chętnie po nią sięgamy ponieważ poprawia nastrój i jest świetnym źródłem magnezu .




  •  składniki na 1 formę czekolady
 
1/2 szklanki mleka

1 i 1/2 szklanki cukru

4 łyżki kakao

1 kostka masła

2 i 1/2 szklanki mleka w proszku

1 torebka cukru waniliowego

  • przepis

Gotujemy gęstą masę z mleka, cukru i kakao . Dodajemy tłuszcz i mleko w proszku ,mieszamy na ogniu na jednolita masę , dodajemy cukier waniliowy. Wlewamy na posmarowaną oliwą prostokątną foremkę i pozostawiamy do stężenia w lodówce . Kroimy w kostki nożem namaczanym w gorącej wodzie.



11 komentarzy:

  1. Za czasów "paskudnej komuny" był to ulubiony deser czekoladopodobny :P. Ja pamiętam tylko końcówkę ale moja babcia często go robiła :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Przynajmniej wiemy co jemy:) fajna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie bez żadnych ulepszaczy i utwardzaczy;)

      Usuń
  3. To nie jest czekolada tylko blok czekoladowy. Bez masła kakaowego nie może się nazywać czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Magnez, magnez - chcę magnezu w tej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Blok czekoladowy z herbatnikami to najlepsza słodycz!

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam takiej domowej czekolady, jestem jej bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takiej nie robiłam, zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń