czwartek, 3 stycznia 2013

Pizza ze szpinakiem i serem mozzarella


Smakowita pizza dla amatorów szpinaku i mozzarelli , która  zaskoczy niejednego głodomora swoim nietuzinkowym smakiem. Dodatek pomidorków koktajlowych doda jej wyrazistości .



  • składniki  1 pizzę

2 szklanki mąki

1 torebka drożdży instant

1 szklanka letniej wody

2 łyżki oliwy

200 g mrożonego szpinaku

opakowanie sera mozzarella

7 pomidorków koktajlowych

suszona bazylia i oregano

sól i pieprz

  • przepis
Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli, mieszając wlewamy około szklankę letniej wody. Zagniatamy ciasto, dodajemy 2 łyżki oliw. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Dusimy szpinak na patelni z dodatkiem łyżki masła, soli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę . Ser mozzarella kroimy w plastry a pomidorki na połówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wysmarowanej olejem blasze. Nakładamy na niego szpinak, pokrojony ser mozzarella i połówki pomidorków, posypujemy oregano, bazylią i pieprzem. Pieczemy około 20 minut w temp 220 st.C.




4 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie oryginalnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooooo tak! wpraszam się na kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie! Szkoda, że w moim ulubionym Dominium nie ma takiej z ogromną iloscią szpinaku, bo ciasto mają niepowtarzalne, więc często tam wracam.

    OdpowiedzUsuń