czwartek, 3 stycznia 2013

Pizza ze szpinakiem i serem mozzarella


Smakowita pizza dla amatorów szpinaku i mozzarelli , która  zaskoczy niejednego głodomora swoim nietuzinkowym smakiem . Dodatek pomidorków koktajlowych doda jej wyrazistości .




  • składniki  1 pizzę

2 szklanki mąki

1 torebka drożdży instant

1 szklanka letniej wody

2 łyżki oliwy

200 g mrożonego szpinaku

opakowanie sera mozzarella

7 pomidorków koktajlowych

suszona bazylia i oregano

sól i pieprz

  • przepis
Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli, mieszając wlewamy około szklankę letniej wody.Zagniatamy ciasto , dodajemy 2 łyżki oliwy  . Odstawiamy do wyrośnięcia.
Dusimy szpinak na patelni z dodatkiem łyżki masła , soli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę . Ser mozzarella kroimy w plastry a pomidorki na połówki . Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wysmarowanej olejem blasze.Nakładamy na niego szpinak, pokrojony ser mozzarella i połówki pomidorków ,posypujemy oregano, bazylia i pieprzem. Pieczemy około 20 minut w temp.220 st.C.


4 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie oryginalnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooooo tak! wpraszam się na kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie! Szkoda, że w moim ulubionym Dominium nie ma takiej z ogromną iloscią szpinaku, bo ciasto mają niepowtarzalne, więc często tam wracam.

    OdpowiedzUsuń