poniedziałek, 21 stycznia 2013

Sos koperkowy


Banalnie prosty ,aromatyczny i  smaczny sos koperkowy, świetnie nadaje się do różnego rodzaju potraw klopsików , sztuki mięsa  bądź do ziemniaków z jajkiem .



  • składniki na 2 porcje

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

3/4 szklanki mleka

3/4 szklanki bulionu z kostki

3 łyżki posiekanego koperku

sól
  • przepis

Rozpuszczamy masło na patelni dodajemy do niego mąkę , białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzamy mlekiem , mieszając gotujemy i wlewamy od razu bulion .Przyprawiamy do smaku solą, chwilę podgotowujemy, dodajemy posiekany  koperek.   Chwilę  mieszamy na słabym ogniu już nie gotując.
Sos koperkowy przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem ,gdyż odgrzewany traci kolor i aromat .


3 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje. Do młodych ziemniaczkód idealny! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, do klopsików z indyka...- pychotka. Ja jeszcze zmodyfikowałam i dodałam ciut pieprzu. Smacznego- pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie z pieprzem też znakomity;)

    OdpowiedzUsuń